Zoe Sugg’s Girl Online maakt paniekaanvallen bespreekbaar

Geschreven door Yvette

Ik hou van boeken die eigenlijk een net iets te jonge doelgroep hebben voor mij. Ik kan niet zeggen dat dat altijd al zo geweest is, want toen ik jonger was hield ik van dezelfde boeken. Ik ben gewoon een beetje blijven steken. Maar ik lees ze ook om inspiratie op te doen, want een boek schrijven is nog altijd een grote droom. Des te interessanter vind ik het om een boek te lezen van iemand die daar helemaal geen ervaring in heeft. Zoe Sugg is zo iemand en ik las haar boek Girl Online.

Zoe is een Britse Youtuber (vooral bekend als Zoella) die sinds een paar jaar ook boeken schrijft. Al meer dan een half jaar had ik haar eerste boek Girl Online in de kast. Bang, denk ik, dat hij tegen zou vallen. Dat gunde ik Zoe niet. Ik vind Zoe namelijk geweldig. Wat ook meespeelde was al het gedoe rondom het boek wat naar buiten is gekomen, kort na de lancering. Zoe zou het boek niet zelf hebben geschreven, maar een ghostwriter. De verhaallijn en de personages zou ze wel zelf hebben bedacht. Zoe heeft deze roddels echter nooit bevestigd, maar zegt wel dat ze hulp heeft gehad met het schrijven, omdat ze daar nou eenmaal geen ervaring mee had. Ik zeg eerlijk dat dat mijn interesse in het boek wel iets verminderde. Maar ik had hem al in huis, dus vorige week pakte ik hem er eindelijk eens bij.

Vertaling knullig en te formeel

Ik heb het boek in het Nederlands, wat ik eigenlijk een beetje jammer vind, maar dat is natuurlijk mijn eigen keus geweest. Ik vind het boek af en toe een beetje knullig en te formeel vertaald. Brits is natuurlijk heel netjes en beleefd, maar vertaal je dat letterlijk door, dan komt dat een beetje raar over in het Nederlands. Ik betrapte mijzelf erop dat ik het halve boek in het Engels aan het lezen was. Bij korte zinnen schakelde ik als vanzelf om. Ik vermoed dus ook dat de Engelse versie een stuk beter en leuker is om te lezen.

Niet origineel, wel gewoon leuk

Het verhaal is ergens best wel boeiend. De hoofdpersoon Penny, die uiteraard een blog heeft, lijdt aan paniekaanvallen en probeert daarmee om te gaan. Omdat Zoe hier zelf ook last van heeft, word dit erg goed beschreven. Je merkte echt dat de schrijver weet hoe het is.

Ik bijt keihard op mijn onderlip in een poging mijn tranen te bedwingen, maar het helpt allemaal niks. Dat ongeluk blijft me achtervolgen. Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd. Ik krijg het heet, kan niet meer slikken. Geen adem meer krijgen… Ik moet de auto uit, anders ga ik dood.

Ik wil niet te veel spoilers geven, maar ik kon het erg waarderen dat Penny aan het eind van het boek niet op één of andere magische wijze ineens van haar paniekstoornis af is. Zo werkt het in het echte leven namelijk ook niet. Dat vond ik erg goed. Ook dat ze het onderwerp bespreekbaar maakt, is iets wat mijns inziens te weinig gebeurt. Ik ken mensen die er last van hebben, heb zelf ook wel eens zoiets meegemaakt en het is absoluut niet fijn om er niets vanaf te weten. Verder is het een vrij standaard en voorspelbaar verhaal. Normaal klunzig kindje valt voor de stoere knappe jongen en andersom. Niet origineel, maar wel gewoon leuk. Het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af in Brighton. Door de video’s van Zoe ken ik Brighton een beetje en het was leuk om sommige dingen echt voor me te kunnen zien.

Dubbel gevoel

Mijn uiteindelijke mening over Girl Online is dubbel. Het verhaal is boeiend, zit leuk in elkaar en komt heel persoonlijk over. Wel vind ik het allemaal wat braafjes. Wat betreft de roddels over wie het boek nou eigenlijk echt heeft geschreven, kan ik dit zeggen: Ik vermoed dat ze het zelf geschreven heeft, maar inderdaad wel flink hulp heeft gehad. Ik denk namelijk dat als een ghostwriter dit geschreven had, dan was het beter geweest. Het is duidelijk geschreven door iemand die nog nooit een boek heeft geschreven, die zelf veel gelezen heeft en daardoor allerlei andere jeugdboeken als voorbeeld heeft gehad. Het is de perfecte imitatie. Toch ben ik benieuwd naar het tweede boek, Girl Online On Tour. Ik ben erg benieuwd hoe de schrijfstijl zich ontwikkeld. Persoonlijk zou ik dat boek alleen wel in het Engels lezen.

Girl Online is een leuk boek voor jonge Mayden vanaf een jaar of 12, vooral Mayden die kampen met een angst- of paniekstoornis. Vorige week liet Zoe via haar YouTube kanaal weten bezig te zijn met het derde Girl Online boek.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK