Zo maak je een gezellige zithoek

Zo maak je een leuke zithoek in de tuin

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

We gaan graag naar buiten wanneer de zon weer gaat schijnen. Heerlijk ontspannen in de zon met een drankje erbij, een goed boek of gezellig kletsen met vrienden. Een fijne zithoek in de tuin kan dan niet missen. Maar hoe maak je nu een leuke zithoek? Wij hebben een paar leuke ideeën en tips voor u op een rijtje gezet.

Loungebanken om op te ontspannen

Bij een zithoek zijn natuurlijk de zitplekken één van de belangrijkste aspecten. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk, afhankelijk van je eigen smaak. Een populaire keuze in veel Nederlandse tuinen zijn de loungebanken en stoelen. Dit zijn grote meubels met dikke kussens, waarop je heerlijk kunt ontspannen. De loungeset straalt een bepaalde luxe uit en nodigt uit om lekker in de tuin te gaan zitten.

Zithoek tuin: loungebank

Beplanting brengt sfeer

Onderhoudsvrije tuinen zijn vaak tuinen voorzien van veel tegels. Maar dit geeft al snel een leeg gevoel. Daarom is beplanting ook een belangrijk aspect bij een gezellige zithoek. Planten zorgen voor een blij gevoel en geven kleur aan de ruimte. Je kunt ze in de volle grond zetten en hiermee de zithoek afbakenen, maar er zijn ook heel veel planten die het goed doen in potten. In dat geval kun je kleine potten met grotere varianten combineren, om zo een speels effect te creëren. Planten en bloemen trekken ook vlinders en bijen aan, wat de zithoek nog een extra natuurlijke uitstraling geeft.

Zithoekt tuin: beplanting rondom

Bescherming tegen de zon

In de zon zitten is fijn, maar een goede bescherming tegen de zon kan ook niet missen, zeker wanneer de temperaturen hoog oplopen. Er zijn veel verschillende zonweringen mogelijk. De meest bekende is natuurlijk de parasol, waar al vele moderne design van te verkrijgen zijn. Ook makkelijk is een elektrische zonwering aan de muur van het huis. Sommige systemen gaan zelfs automatisch open en dicht, afhankelijk van de zonsterkte. Er zijn ook mooie en stijlvolle schaduwdoeken die je in of uit kunt vouwen, bijvoorbeeld voor boven je pergola. Een schaduwdoek vind je in verschillende vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld driehoek schaduwdoeken, maar ook vierkante varianten. Schaduwdoeken zijn meestal verkrijgbaar in warme aarde- en grijstinten.

Zithoek tuin: zonbescherming

Welke ondergrond kies je?

Om de zithoek compleet te maken, is het ook handig om na te denken over de ondergrond. Afhankelijk van de stijl en sfeer die je graag wilt hebben, kies je de ondergrond die hierbij past. Ben je op zoek naar een meer natuurlijke zithoek, met veel groen en natuurlijke materialen? Kies dan voor een hardhouten vlonder. Kunstgras kan hiervoor ook een hele verrassende optie zijn. Tegenwoordig ziet kunstgras er net echt uit! Wanneer je liever een strakkere zithoek wilt creëren, zijn grote tegels een goede keuze, bijvoorbeeld van natuursteen.

Bron afbeeldingen: pexels.com, degeheimetuin.nl (Pinterest), buitenwarenhuis.nl (Pinterest)