Wijn kopen als bewuste consument: waar let je op en wat maakt wijn milieuvriendelijk?

Geschreven door Yvette
Wijn kopen als bewuste consument: waar let je op en wat maakt wijn milieuvriendelijk?

We zijn steeds meer bezig met gezonde voeding en met milieubewust boodschappen doen. Ben jij ook een bewuste consument, dan ben je waarschijnlijk benieuwd waar je op kunt letten als je bewust je wijn wil kopen. Wijn die kleinschalig is ingekocht, en die is geproduceerd met respect voor moeder aarde.

Maar hoe kun je op een bewuste manier wijn kopen, en wat houdt een wijn van biologische oorsprong precies in? Ontdek het in dit blogartikel!

Kies lokaal of koop je wijn bij een specialist 

Als je bewust wijn wil kopen, is het allereerst aan te raden om (goedkope) supermarktwijnen te vermijden. Over het algemeen zijn deze niet met liefde geproduceerd, maar puur vanuit een winstoogmerk. Supermarkten vinden het vaak geen probleem om in te leveren op kwaliteit, zodat ze voor een lagere prijs hun wijn kunnen inkopen. Al begrijpen we dat het soms verleidelijk is om zo’n zoete wijn uit de supermarkt te kopen voor een spotprijs, we raden je echt aan om voor kwaliteit te gaan. Als je kwalitatief goede zoete wijn wil kopen ga dan naar een (online) wijnspecialist of koop je wijn rechtstreeks bij de wijnboer zelf. Dit geldt uiteraard voor iedere wijnsoort. 

Waarom lokaal?

Koop je je wijn ter plaatse lokaal bij een kleinschalige wijnboer, dan zit er hoe dan ook veel meer liefde en minder haast in het productieproces, waardoor de kwaliteit veel beter is. Weet je niet waar je wijn rechtstreeks van de boer kunt kopen, kijk dan eens bij het aanbod van een online wijnspeciaalzaak. De inkopers van deze wijnwebsites hebben vanuit hun passie voor wijn geïnvesteerd in kwalitatieve wijnen. Je vindt daarom in het assortiment ook allerlei wijnsoorten die regelrecht van de lokale wijnhuizen afkomstig zijn. 

Wat maakt een wijn milieuvriendelijk?

Wijn uit de conventionele wijnbouw bestaat uit additieven die schadelijk zijn voor zowel het milieu als voor het menselijk lichaam. Denk bijvoorbeeld aan toegevoegde sulfieten en giftige chemische bestrijdingsmiddelen die worden ingezet bij de productie.
Als je een milieubewuste wijnliefhebber bent, kies dan voor een biologische wijn. Deze wijnen herken je aan het EKO-keurmerk. Wijnen met dit keurmerk zijn volledig vrij van die chemische bestanddelen. Bij een wijn van biologische oorsprong kun je er bovendien op vertrouwen dat je wijn is geproduceerd met respect voor dier, mens en natuur. 

Wat houdt dat in, respect voor mens, dier en natuur?

Niet alleen het productieproces na de oogst is milieuvriendelijk bij biologische wijn. De omstandigheden op de wijngaard zijn ook gunstiger in de biologische wijnbouw. Zowel voor alle dieren die leven in en rondom de wijngaard, als voor de arbeiders die de druiven oogsten en plukken. Zij krijgen eerlijk betaald en de boeren streven naar het behoud van natuurlijk evenwicht op de landbouwgrond, bijvoorbeeld door in plaats van kunstmest organische meststoffen in te zetten.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK