Welke racefiets past bij mij?

Geschreven door Yvette
Welke racefiets past bij mij

Ik heb altijd graag gefietst, maar dat was dan altijd op een stadsfiets of een mountainbike. Onlangs ging het bij mij kriebelen om het wat professioneler aan te pakken, toen ik op vakantie was in Puglia. Puglia leende zich uitstekend om de omgeving te gaan ontdekken op een racefiets. Kilometers maken in dat schitterende landschap, dat leek me helemaal geweldig. Toen ik thuiskwam wist ik dan ook zeker: ik ga een racefiets kopen! Maar qua kennis over fietsen ben ik echt een beginner. Welke racefiets past eigenlijk bij mij?

Bepaal je budget

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoeveel geld je uit wilt geven aan een fiets. Bij racefietsen kun je het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn racefietsen van €500 tot €1.000, maar de professionele uitvoeringen zijn vele malen duurder. Ik ben een beginner en moet nog helemaal ontdekken of ik deze nieuwe hobby ook op de lange termijn vol ga houden. Daarom kies ik er nu nog voor om een beginnersfiets te kopen. Om een goede deal te scoren houd ik de aanbiedingen van mijn favoriete fietsenwinkel in de gaten, die heeft namelijk dagelijks leuke acties waarmee je flink wat geld kunt besparen.

Welke maat racefiets heb ik nodig?

Ik ben van plan om flink wat kilometers te gaan maken met mijn racefiets, dus het is belangrijk dat ik comfortabel kan fietsen. Comfortabel fietsen begint met het kiezen van de juiste framemaat en de maat van de banden. De maat van het frame is afhankelijk van de lengte van je benen. Je bepaalt de maat door je binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0,68. Deze simpele rekensom laat mij zien dat ik framemaat 56 nodig heb. Je lengte bepaalt de maat van de banden. Ik ben vrij lang en heb daarom 26 inch banden nodig.

Materiaal van de racefiets kiezen

Eigenlijk hangt de keuze van je materiaal heel nauw samen met de prijs die je voor de fiets wilt betalen. De goedkoopste keuze heeft een frame van staal. Deze frames kunnen tegen een stootje, maar het nadeel is dat ze relatief zwaar zijn. Voor nu vind ik dat geen probleem. Als ik echt een fanatieke fietser word, kan ik altijd nog overstappen op een racefiets uit een hoger segment met een aluminium of carbon frame.

Nu ik weet welke fiets bij mij past, kan ik deze direct gaan bestellen. Lekker online, want mijn favoriete fietsenwinkel brengt mijn nieuwe racefiets de volgende dag al bij mij thuis. Ideaal! Welke racefiets past er bij jou?

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK