Welke soort kookplaat kiezen voor de keuken?

Welke soort kookplaat is de beste keuze?

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Het gebruik van energie wordt een steeds belangrijker onderwerp, ook in ons eigen huis. Bij het bouwen van nieuwe woningen wordt gas al helemaal uitgesloten. Maar hoe zit dat dan met de kookplaat? Welke kookplaat kun je het beste kiezen? Wij vertellen je de verschillende tussen een gaskookplaat, inductie en keramisch koken.

Koken op een gaskookplaat

Het grootste gedeelte van de Nederlanders is gewend om op een gaskookplaat te koken. Koken op gas is heel gemakkelijk, aangezien je de grootte van de vlam nauwkeurig kunt instellen. Daarnaast is de aanschaf van een gaskookplaat relatief goedkoop. Het nadeel is wel dat het koken op gas meer energie vraagt, aangezien 50% van het gas verloren gaat en dus niet gebruikt wordt om je pan te verhitten. Ook wil de regering in 2030 de gaskraan voor alle huishoudens dichtdraaien.

Gaskookplaat

Elektrisch koken op een keramische kookplaat

Bij keramisch koken wordt de pan verwarmd door de plaat waarop deze staat. Deze plaat wordt op zijn beurt elektrisch verwarmd door metalen spiralen die eronder liggen. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat deze minder duur is dan een inductie kookplaat. Ook is de kookplaat makkelijker schoon te maken dan de gaskookplaat. Met de strakke en moderne uitstraling past de kookplaat in iedere keuken.

Het nadeel is wel dat, wanneer je eerder op gas hebt gekookt, nieuwe pannen nodig hebt. Bij keramisch koken moeten de pannen zo vlak mogelijk zijn. Door het koken op gas worden de pannen vervormd, waardoor ze niet overal een gelijke temperatuur krijgen.

Keramische kookplaat

Inductie kookplaat: hoog rendement

Wanneer we kijken naar het design van een inductie kookplaat, zien we dat deze sterk vergelijkbaar is met een keramische kookplaat. Het design is strak, modern en valt nauwelijks op in de keuken. Daarnaast gaat alle energie naar het verhitten van de pan en niet naar de plaat. Hierdoor blijft de plaat koel. U kunt hierdoor direct na gebruik de kookplaat schoonmaken. Let er wel op dat u ook bij inductie waarschijnlijk nieuwe pannen nodig heeft. Niet alle pannen werken namelijk op de kookplaat. Een goede gietijzeren pan is bijvoorbeeld perfect hiervoor.

Inductie kookplaat

Welke kookplaat moet je kiezen?

Liggen er in je nieuwe keuken al voorzieningen om elektrisch te koken? Dan is het verstandig om over te stappen naar een keramische of inductie kookplaat. De aanschaf in het begin is wat hoger dan een gaskookplaat, maar dit wordt al snel goed gemaakt met een lager energieverlies, zeker wanneer u kiest voor inductie. Daarnaast zijn er vele mooie verschillende designs verkrijgbaar, die er allen modern en strak uitzien.

Bron afbeeldingen: Unsplash.com, keukenstudiomaassluis.nl (Pinterest)