Wat zijn de beste middelen voor een gezonde huid?

Geschreven door Yvette
gezonde huid

Je bent mooi zoals je bent. Dat is een heel mooie gedachte maar als jouw huid niet overeenstemt met je gevoelens kan dat toch erg vervelend zijn. Je lichaam heeft unieke vormen, je huid ligt als een beschermende laag over een complex spectrum aan spieren, vetweefsel en botten. De huid heeft veel te verduren, soms hebben de cellen in je lichaam wat meer nodig dan een verkwikkende douche of een ontspannende sauna. Als je last hebt van pigmentvlekken of acne dan moet je zeker deze pagina lezen.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Je huid heeft een kleur. Sommige mensen hebben een lichtgekleurde huid, andere mensen hebben weer een donker getinte huid en de meeste mensen zitten daar ergens tussenin. Dat kleurenspectrum is prachtig om te zien, maar niet wanneer één persoon meerdere kleuren op dezelfde huid heeft. We hebben het daarmee over pigmentvlekken, delen van de huid die niet op dezelfde wijze verkleuren als de rest.

Als je wilt weten hoe jouw natuurlijke huid er echt uitziet, ga dan een paar maanden in een ondergrondse bunker zitten zonder zonlicht. Dan zie je de ware huidskleur waar jij mee bent geboren. Uiteraard leven we niet op deze wijze, zon is ook van groot belang voor onze gezondheid. Zelfs als je zoveel mogelijk in de schaduw blijft zal jouw huid verkleuren door het zonlicht, dit komt omdat er melanine wordt aangemaakt in je huidcellen. Als er meer of juist minder melanine wordt aangemaakt in de cellen zullen er kleurverschillen ontstaan, dit noemen we pigmentvlekken.

Naast zonlicht zijn er ook andere factoren die pigmentvlekken stimuleren. Zo komen deze vlekken ook regelmatig voor bij zwangere vrouwen. De leeftijd, leefstijl en aanleg voor verschillen in pigment zijn allemaal redenen waarom je huid er niet altijd egaal uitziet.

Niet verhullen maar beschermen

Op zich is er helemaal niets mis met pigmentvlekken. Toch is dit niet hetzelfde als sproeten of moedervlekken. De pigment verschillen zijn niet gevaarlijk maar het kan wel een signaal zijn dat jouw huid niet optimaal beschermd wordt. In plaats van foundation smeren en je huid dichtplamuren met make-up is het beter om je huid goed te verzorgen. Met een goede creme voor pigmentvlekken kun je de huid egaliseren, daarnaast is een goede huidverzorging van groot belang. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van je huid:

  • Reinig je huid tweemaal en maak gebruik van producten die de natuurlijke balans van de huid niet aantasten.
  • Breng serum aan dat direct in de poriën trekt om de huidcellen te verzorgen.
  • Breng een dagcrème aan die beschermt tegen UV-straling.
  • In de avond reinig je weer de huid en breng je een nachtcrème aan die zorgt voor herstel van je huid tijdens het slapen.

Een creme voor pigmentvlekken kan helpen de verkleuring te verminderen, per persoon kunnen de resultaten afwijken. Daarnaast is het van belang om je huid goed te verzorgen. Bedekken zorgt ervoor dat je lichaam minder zuurstof kan opnemen, je huid heeft ook zonlicht nodig om bijvoorbeeld vitamine D aan te maken.

Hoe ontstaat acne?

Een ander veelvoorkomend huidprobleem is acne ofwel puistjes. Dit is niets anders dan een ontsteking van de talgklieren. Sommige mensen hebben er nauwelijks last van, naast de pubertijd kan acne de rest van je leven opduiken. Een puistje af en toe is eigenlijk niet te voorkomen, maar als je er vaak last van hebt dan is het van belang om maatregelen te nemen.

Voorkom de gevolgen van acne

Een puistje kan komen en gaan, een litteken draag je mee voor de rest van je leven. Het zou jammer zijn als je door een verkeerde aanpak voor het leven getekend bent terwijl je dit eenvoudig had kunnen voorkomen. Acne kan vervelend zijn maar dit hoeft niet te leiden tot permanente beschadiging van je huid. Begin met een goede routine zoals je deze hierboven hebt kunnen lezen.

Make-up is niet de oplossing

Acne komt door een ontsteking in de talgklieren, door je huid met make-up te bedekken neem je het onderliggende probleem niet weg. Het is heel begrijpelijk dat je een oneffen huid wilt maskeren maar make-up heeft juist een averechts effect. Als eerste is het van belang te bepalen welk type huid je hebt. Vochtarm, normaal of vet. Dit bepaalt welke verzorgingsproducten bij jouw huid passen en welke producten de acne juist kunnen verergeren.

Er zijn producten die op je huid liggen zoals een blush en er zijn producten die in de huid trekken. Acne foundation is een product dat op je huid ligt maar wel direct in contact staat met je huid. Dit betekent dat de juiste foundation je huid kan verzorgen. Een foundation die ontwikkeld is voor mensen met acne zullen een antibacteriële werking hebben wat helpt om ontstekingen te reduceren. Zo geef je de huidcellen rust en is de kans op nieuwe puistjes kleiner. Daarnaast maak je gebruik van dagcrème en nachtcrème om je huid te verzorgen. Als je make-up wilt dragen doe dit dan alleen wanneer het nodig is en reinig je huid zodra het kan.

Een andere manier om je huid rust te geven is het gebruik van een kussensloop die zacht is voor je huid. Dit voorkomt huidirritatie en nieuwe ontstekingen. Acne kan zich in specifieke levensfasen uiten, als je wat ouder wordt zal de kans op ontstekingen aan de talgklieren minder worden maar het zal nooit geheel verdwijnen. Zorg dus voor een goede huidroutine met verantwoorde producten en besteed voldoende tijd aan je huid. Dan kom je prachtig tevoorschijn en dan ziet je omgeving echt hoe mooi je bent!

Voor meer informatie en trends raad ik je aan om een kijkje te nemen bij de blog Choose Beautiful!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK