TV Kopen – Zo bepaal je het beste formaat

Geschreven door Yvette
TV Kopen - Zo bepaal je het beste formaat

En dan is het ineens tijd voor een nieuwe tv. Iedereen enthousiast, de 4 en 8K’s vliegen je om de oren. De oude tv kan wellicht nog jaren mee. Maar je wilt je bankbehang toch ineens naar al die nieuwe snufjes updaten. Het is niet de levensduur maar de gebruiksduur die je vaak naar de mediawinkels sluist. De twee grootste redenen om een nieuwe tv de huiskamer binnen te halen, zijn kersverse technieken zoals HDR of… een groter scherm.

Overzicht houden

Nieuwe technieken helpen om je toestel bijvoorbeeld mooi te koppelen aan je andere apparaten. Of om professioneler te internetten op je tv. Maar een groter scherm is niet altijd even verstandig. Ga eens vlak voor een aquarium zitten. Je ziet maar een deel van de vissen zwemmen. Doe een paar passen achteruit. Nu heb je ineens zicht op alles dat rondzwemt in het aquarium. Je beeldscherm werkt ook op deze manier. De afstand tussen je ogen en het beeld bepaalt welk tv-formaat het best is. Want je wilt van je film genieten, niet je ogen almaar vermoeiend heen en weer laten schieten.

Vaak gekochte formaten

Het tv-formaat wordt via een diagonaal gemeten. Van linksonder tot rechtsboven trek je een lijn en het aantal centimeters van die lijn is dan het tv-formaat. Traditioneel wordt die maat niet in centimeters uitgedrukt maar in inches. Een inch is 2,54 cm. De meest populaire formaten die worden aangeboden zijn:

• 40 inch (102 cm)
• 43 inch (109 cm)
• 48 inch (122 cm)
• 49 inch (124 cm)
• 50 inch (127 cm)
• 55 inch (140 cm, zeer populair)
• 58 inch (147 cm, zeer populair)
• 65 inch (165 cm)

Weinig mensen kiezen nog voor kleine formaten. Alleen de 32 inch (81 cm) wordt nog wel besteld. Er zijn ook echt grote jongens die bijna je kamerwand vervangen. Kolossale schermen van 88 en zelfs 98 inch. Bij de laatste heb je dan een beelddiagonaal van 2,5 meter. Bioscoopkaartjes zijn dan overbodig.

Samen kijken

Je hoeft bij de keuze van je nieuwe tv geen rekening meer te houden met beeldverhoudingen; dus de breedte en hoogte van het scherm. Moderne tv’s ondersteunen eigenlijk allemaal 16:9 (breedbeeld). Wel degelijk van belang is de afstand. Het werd al gezegd: je oog moet het hele aquarium kunnen zien. Door de kijkafstand te meten, kom je het snelst bij het meest ideale tv-formaat. Hier zit wel enige speling in en dat heeft te maken met waar je zit terwijl je in je favoriete serie wegdroomt: recht tegenover de tv of in een bepaalde hoek tot het beeld. Omdat je vaak met meerdere mensen tv kijkt, dien je de ‘scheve’ kijkers ook mee te berekenen. Zij hebben vaak meer kijkafstand dan jij. Want jij zit er natuurlijk al recht voor. Mooiste plekje.

Kijkafstand versus beeldformaat

De ideale kijkafstand is al door en door getest. De uitkomst is het cijfer 2,4. Die pas je als volgt toe: stel je zit op je bank en kijkt naar de muur waar je nieuwe toestel aan moet gemonteerd. Vanaf je ogen meet je in rechte lijn de afstand tot die muur. Je hebt een lekker brede kamer, dus kom je uit op 5 meter. Het rekensommetje is dan 500 cm : 2,4 = 208 cm. Die 208 cm is dan de ideale beelddiagonaal van je tv. Tv’s worden aangeduid in inches, dus reken je nog eens: 208 cm : 2,54 = 81,9 inch. Een tv van 82 inch zou je dan goed passen. Kijken er vaak meer mensen mee, dan zou een 85 inch nog beter zijn.

Een beetje variëren met beeldgrootte kan best

Maar gooien de pixels van het scherm geen roet in het eten, dan? Tegenwoordig hebben schermen veel meer pixels en leveren ze dus echt haarscherpe beelden. 8K is al de nieuwe norm aan het worden. Alleen zijn veel uitzendingen nog niet eens in 4K te zien… En ultra HD klinkt ook heel mooi maar er zijn genoeg mensen die zo’n verscherpt beeld niet eens anders ervaren dan gewoon HD. De beeldscherpte is dan ook van miniem belang voor de kijkafstand. Afhankelijk van je kijkbelevenis kun je iets variëren op de ideale maat van je scherm. Het volgende schema combineert kijkafstand met beeldformaten:

• 1,5 m –  ideaal 30 inch; of tussen 24 en 39 inch
• 2,0 m –  ideaal 39 inch; of tussen 31 en 52 inch
• 2,5 m –  ideaal 49 inch; of tussen 39 en 66 inch
• 3,0 m –  ideaal 59 inch; of tussen 47 en 79 inch
• 3,5 m –  ideaal 69 inch; of tussen 55 en 88 inch
• 4,0 m –  ideaal 79 inch; of tussen 63 en 92 inch

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK