Tips om effectief te trainen met hardlopen

Geschreven door Yvette
Tips om effectief te trainen met hardlopen

Ben je van plan om een marathon te gaan lopen? Dan is het belangrijk dat je voldoende traint met hardlopen. Ben je nog niet begonnen met trainen? Zorg er dan voor dat je niet te hard begint. Een hardloopschema kan hierbij helpen. Zo weet je zeker dat je op een goede manier traint en je zeker de marathon kunt gaan lopen. In dit blog bericht willen we je graag meer vertellen over hoe je effectief kunt trainen met hardlopen.

Een duidelijk doel opstellen

Voordat je gaat beginnen met hardlopen, is het van belang dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je graag een marathon wilt gaan lopen, maar ook om bijvoorbeeld af te vallen. Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, wordt het trainen veel makkelijker. Daarnaast weet je ook waarvoor je het doet, zodat je alles goed bij kunt houden. Hardlopen kan lastig zijn als je niet goed weet waar je het voor doet. Zorg er daarom voor dat je altijd een doel voor ogen houdt.

Een goed schema werkt 

Als je begint met hardlopen, ga je altijd rustig van start. Hierdoor kunnen je spieren wennen aan de beweging, en bouw je rustig aan een goede conditie. Je doet dit door het volgen van een hardloopschema. Hierin wordt precies aangegeven welke afstanden je gaat lopen en hoe vaak je per week moet hardlopen. Door het volgen van het schema ga je iedere training een stukje verder. Hierdoor blijf je vooruit gaan en komt je doel steeds dichterbij. Volg daarom altijd een hardloopschema als je effectief wilt trainen.

De juiste materialen

Om het hardlopen zo leuk en gemakkelijk mogelijk te maken, kun je ervoor kiezen om de juiste materialen te gebruiken. Dit bestaat bijvoorbeeld uit het gebruik van goede hardloopschoenen. Daarnaast gebruik je ook een goed horloge om je tijd bij te houden. Naast een horloge, kun je ook een app downloaden op je telefoon en deze gebruiken. Hiervoor moet je dan wel altijd je telefoon meenemen. Deze kun je bijvoorbeeld in een zakje om je arm doen.

Daag jezelf uit met iedere training

Het is naast het stellen van een doel ook slim om al je trainingen bij te houden. Door bijvoorbeeld iedere training 5 kilometer te lopen, kun je proberen om je eigen tijd te verbeteren. Schrijf daarom altijd je tijd op na een training. De training daarna weet je meteen welke tijd je moet lopen om je eigen persoonlijke record te verbreken. Als je vervolgens een wedstrijd gaat doen zoals een marathon, weet je precies hoe hard je zelf kunt lopen. Hierdoor verloopt de wedstrijd een stuk makkelijker.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK