PFAS-vrije pannen: zijn ze gezonder en veiliger dan pannen met PFAS?

Geschreven door Yvette
PFAS-vrije pannen: zijn ze gezonder en veiliger dan pannen met PFAS?

Er wordt vandaag de dag steeds vaker gekozen voor PFAS-vrije pannen, omdat er meer alternatieven zijn en mensen over het algemeen meer bezig zijn met hun gezondheid. Vroeger waren pannen met PFAS heel normaal, maar inmiddels zijn er genoeg goede alternatieven op de markt die net zo goed werken. Maar waarom kiezen mensen steeds meer voor PFAS-vrije pannen en zijn PFAS dan slecht voor je gezondheid? In dit artikel vertellen we je er meer over!

Wat zijn PFAS?

De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die door de mens zelf zijn gemaakt. De stoffen zijn bedoeld om alledaagse voorwerpen, zoals pannen, regenjassen en voedselverpakkingen water- en vuilafstotend te maken. Een pan met PFAS is dus een stuk makkelijker schoon te houden dan een pan zonder PFAS. Tenminste, dat was vroeger zo. Geen wonder dus dat mensen blij waren met deze nieuwe uitvinding. Helaas is vandaag de dag bekend dat PFAS niet altijd even goed zijn voor mensen en huisdieren. Vooral mensen met vogels in huis moeten oppassen, voor vogels kunnen de stoffen namelijk dodelijk zijn.

Zorgen PFAS voor gezondheidsproblemen bij mensen?

Zoals we in de vorige alinea al benoemden, kunnen PFAS voor huisdieren erg gevaarlijk zijn. Maar geldt dat ook voor mensen? De effecten van PFAS zijn groter dan we altijd dachten. Tijdens het koken met een PFAS-pan kunnen er giftige stoffen vrijkomen die we inademen. Hierdoor heeft een groot deel van de mensen PFAS in hun bloed zitten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een te hoge concentratie aan PFAS in je lichaam tot gezondheidsproblemen kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan problemen zoals een verminderd afweersysteem, een hogere kans op kanker, een hoger cholesterol gehalte, hart- en vaatziekten en een lager geboortegewicht bij pasgeboren baby’s van moeders met een hoge concentratie aan bepaalde PFAS in het lichaam.

PFAS-vrije pannen kopen

Nu je dit weet, is de kans groot dat je liever overstapt op koken met PFAS-vrije pannen. Gelukkig is dit tegenwoordig ook heel goed mogelijk, want er zijn een hoop pannen zonder PFAS op de markt. De meeste PFAS-vrije pannen zijn voorzien van een keramische aanbaklaag, die gemaakt is van natuurlijke stoffen zoals diamant of een afgeleide van zand. Deze pannen worden ook wel ‘gezonde koekenpannen’ genoemd, omdat ze geen schadelijke stoffen bevatten en zowel voor mens als milieu compleet veilig zijn. Daarnaast beschikken ze vaak over een sterke behuizing die zorgt voor een optimale verdeling van de hitte, zodat er geen oververhitting plaatsvindt. Het resultaat hiervan is dat jouw eten minder snel aanbrandt, je de pan eenvoudig schoon kunt maken en je geen giftige stoffen binnenkrijgt bij het koken!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK