Jezelf beter leren kennen in 10 vragen

Geschreven door Yvette

Hoeveel van ons kunnen echt zeggen dat we onszelf door en door kennen? Ik zal beginnen: ik niet. Ik ben altijd bezig mezelf te ontdekken, omdat ik vind dat ik daar veel van kan leren, maar ook omdat ik voel dat ik dat nodig heb als ZZP’er. Ik heb gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om een bedrijf op te starten, bedenken wat voor dienst je wilt gaan aanbieden, als je bijvoorbeeld niet eens weet waar je kracht echt ligt. Of wat je wilt bereiken! Jezelf beter leren kennen is ook niet iets wat na één keer evalueren klaar is. Je kunt het blijven doen, bijvoorbeeld elke maand de balans opmaken. Hartstikke nuttig, want je zult zien dat er ook bepaalde dingen zullen veranderen in je denken of doen. En dan is het weer heel interessant en leerzaam om te achteralen hoe dat dan komt. Kortom: Jezelf beter leren kennen is mega belangrijk, in elke situatie.

Om dit voor mijzelf – maar ook voor jou wat makkelijker te maken, heb ik tien vragen bedacht die je gaan helpen jezelf beter te leren kennen. Je hoeft de vragen niet allemaal tegelijk te beantwoorden, neem er echt even de tijd voor om de vragen uit te werken en goed over de antwoorden na te denken. En omdat het goed is deze vragen vaker te gebruiken, heb ik een handige printable gemaakt, zodat je die er altijd weer bij kunt pakken.

1. Mijn grootste kracht is…

Dit is duidelijk een zeer belangrijke vraag. Weten waar je kracht ligt, is volgens mij de basis van alles. Als je weet wat jouw sterkste punten zijn, kun je deze inzetten om te bereiken wat je wilt!

2. Ben ik introvert of extrovert?

Deze vraag werd mij ooit gesteld in een sollicitatiegesprek. Ik stond niet alleen met mijn mond vol tanden, omdat ik het verschil niet wist. Ik wist het antwoord ook niet. Wat een afgang. Het is heel nuttig om van jezelf te weten of jij in je doen en laten erg op de buitenwereld gericht bent, of juist wat meer in jezelf gekeerd.

3. Wat is mijn belangrijkste korte en lange termijn doel?

Wat wil je op de lange termijn (over een paar jaar) bereiken en wat zijn je doelen voor bijvoorbeeld de komende weken? Een hele interessante vraag, want op deze manier kun je ook prioriteiten stellen.

4. Wat zegt mijn innerlijke criticus over mij?

Deze vraag is erg confronterend, dat weet ik. Maar soms hebben we niet eens door dat we een innerlijke criticus hebben, die misschien wel te streng is. Zo streng dat we dingen maar besluiten niet te doen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Vind uit wat jouw innerlijke criticus te zeggen heeft en of dit terecht is ja of nee. Je kunt dan werken aan je eigen kritiekpunten of er juist voor zorgen dat je voor eens en voor altijd meer in jezelf gaat geloven!

5. Wat doe ik voor mezelf?

Wat doe jij nou eigenlijk echt puur jezelf, omdat je vind dat je het verdient? Omdat je vind dat je het allemaal zo top doet? Het is heel belangrijk om jezelf af en toe eens te belonen. En dat hoeft echt niet alleen wanneer je een topprestatie hebt geleverd. Ben je eens een keer lekker vroeg uit je bed gekomen? Beloon jezelf met een koninklijk ontbijt. Realiseer je je door deze vraag dat je eigenlijk niet zoveel doet voor jezelf? Hoog tijd om dat te veranderen!

6. Op welke prestatie ben ik het meest trots?

Heb je hier wel eens echt goed over nagedacht? Wat heb jij in het verleden gedaan waar je met een mega goed gevoel op terugkijkt? En heeft dat wellicht te maken met de allereerste vraag in deze lijst, je grootste kracht? Door deze vraag aan jezelf te stellen kom je er achter dat het inzetten van je grootste kracht wel degelijk tot mooie dingen kan leiden!

7. En wat is mijn grootste misser?

Misschien minder leuk om over na te denken, maar zeker niet zinloos. Het is een groot cliché, maar van je fouten leer je en het is heel belangrijk om deze fouten onder ogen te zien, voor je er iets mee kunt doen.

8. Mijn grootste wens is…

Mischien geef je hier hetzelfde antwoord op als bij de vraag over wat je doelen zijn. Maar niet iedereen durft zijn allergrootste wens als doel te stellen. Stel je er eens voor open. Wat wil je echt bereiken in het leven en waarom zou je hier niet voor gaan?

9. Ik maak me vaak zorgen over…

Bepaalde zorgen die je hebt, kunnen je welzijn behoorlijk in de weg zitten. Maak eens een lijstje van alles waar je je zorgen over maakt. Dat kunnen grote zorgen zijn, maar ook kleine. Kijk dan eens of er punten bij staan die je makkelijk op zou kunnen lossen. Vaak zien we door de bomen het bos niet meer, maar door de zorgen die je hebt eens los van elkaar te bekijken, kom je er vaak achter dat sommige dingen best makkelijk op te lossen zijn. En door er twee of drie (of zelfs maar één) af te kunnen strepen, voel je je al meteen een stuk beter!

10. Wat vind ik leuk en minder leuk aan mijn huidige baan?

Deze vraag behoeft denk ik weinig uitleg. Heb je je huidige baan wel eens goed onder de loep genomen? Het is niet alleen een eyeopener om je te realiseren dat je eigenlijk niet op je plek zit en liever wat anders zou doen, maar ook wanneer je juist wel op je plek zit! En nog belangrijker: waarom dat is. Het kan je een flinke oppepper opleveren. En mocht je toch niet helemaal blij zijn met je huidige baan, dan is het misschien tijd om te beseffen dat je beter wat anders kan gaan doen. Als je maar gelukkig bent!

Ik hoop dat je wat uit deze vragen kunt halen, dat je jezelf echt beter zult leren kennen en dat je daardoor beter in staat bent je doelen te behalen! Download hier de printable (in pdf), zodat je vaker van deze handige vragen gebruik kunt maken.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK