Hoe houd je je kat gezond en gelukkig?

Geschreven door Yvette
Hoe houd je je kat gezond en gelukkig?

Heb je een kat als huisdier? Je wilt er natuurlijk alles aan doen om het diertje een gezond en gelukkig leven te geven. En dat is ook zeker mogelijk, als je maar weet waar je op moet letten. Welke behoeften heeft een kat? In dit artikel delen we onze tips.

Alle benodigde spullen in huis

Allereerst ben je er als baasje verantwoordelijk voor dat je de benodigde spullen in huis hebt voor de kat. En er zijn verschillende onderdelen om aan te denken. Je kat heeft een voerbak en een drinkbak nodig, om te kunnen eten en drinken. Je kunt een mandje of andere slaapplek voor je kat in huis halen – al is het nog maar de vraag of je kat er ook daadwerkelijk in gaat liggen. Tja, het zijn nu eenmaal eigenwijze beestjes. Zorg voor een kattenbak waar je kat de behoefte op kan doen, zeker als de kat niet naar buiten kan. Ook vermaak is welkom in huis, denk aan een klimhuis of speelgoed voor de kat. En aan een krabpaal kan je kat goed de nagels krabben. Zorg verder dat je kat in een schoon en veilig huis leeft. Reinig vaak de onderdelen die je voor je kat in huis hebt, zoals het mandje en de bak.

Genoeg vermaak

Op dat stukje vermaak gaan we nog wat verder in. Katten houden namelijk niet van verveling! Het zijn slimme dieren, die graag iets te doen hebben. Voor veel katten is het daarom goed als ze naar buiten kunnen, want buiten zijn er immers een heleboel avonturen te beleven. Houd je de kat binnen? Dan is het echt belangrijk dat je voor speelgoed en activiteiten zorgt. Zo blijft je kat ook goed in beweging! Van klimtoren tot bewegend speelgoed, er is genoeg om aan te denken.

Juiste voeding

Om je kat gezond te houden, is het belangrijk dat het diertje de juiste voeding krijgt. Kies voor hoogwaardig kattenvoer dat alle benodigde voedingsstoffen bevat, en dat aansluit op de behoeften van de kat. Dit kan afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de leeftijd van je kat. Het ras kan een rol spelen. Verder is er zowel voer voor een huiskat als voor een tuinkat te vinden. Ook hebben veel katten speciale dieetwensen, waar de dierenarts je meer over kan vertellen bij jouw kat. Misschien heb je voeding nodig voor gevoelige of allergische katten. Zoek dit dus goed uit, om zeker te weten dat je kat de beste voeding binnenkrijgt.

Veel liefde

Geef je kat genoeg liefde en aandacht! Katten zijn namelijk zeer sociale dieren. Speel met je kat, praat tegen je kat en knuffel met je kat. Hier maak je de meeste katten echt gelukkig mee! Heb je een angstige kat? Dan kan het wel even duren totdat je het vertrouwen wint. Blijf in dat geval geduldig.

Gezondheid controleren

Laat regelmatig de gezondheid van je kat controleren, bij de dierenarts. Als je het idee hebt dat je kat iets mankeert, ga je natuurlijk sowieso naar de dierenarts toe. Maar ook een preventieve controle is aan te raden, bijvoorbeeld ieder jaar. Hoe eerder de dierenarts een mogelijk gezondheidsprobleem op het spoor is, hoe beter. Je dierenarts helpt je ook bij vaccinaties en preventieve behandelingen tegen bijvoorbeeld vlooien en wormen.

Leer je kat kennen

Hoewel je zeker op de goede weg bent met de bovenstaande tips, sluiten we af met de belangrijke toevoeging dat je jouw kat moet leren kennen. Iedere kat is weer anders: katten hebben immers een duidelijk karakter. Leer te begrijpen waar jouw kat behoefte aan heeft. Respecteer bijvoorbeeld de grens die je kat aangeeft als knuffelen of aaien even niet wenselijk is. Niet elke kat is een enorme knuffelkont of schootkat – en als je dit niet respecteert, wordt je kat dit al helemaal niet. Geef je kat genoeg rust. En houd een vaste routine aan als je kat dit prettig vindt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw kat iedere dag op precies hetzelfde tijdstip komt vragen om eten. Luister daar gewoon naar.

Om je kat gezond en gelukkig te houden, zijn er verschillende aspecten van zorg en aandacht om op te letten. Wat heb jij geleerd uit de bovenstaande tips?

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK