Gezonde appeltaart

Geschreven door Yvette

Appeltaart is een super lekkere Hollandse klassieker. Na een middagje winkelen of een stevige herfstwandeling kom je er helemaal van bij als hij heerlijk warm wordt geserveerd met een toef slagroom erop. Met een beker warme chocolademelk of hete koffie erbij is het plaatje helemaal compleet. Als je zelf bakt, is het natuurlijk nóg lekkerder. Dan geniet je ook van de verleidelijke geur die zich in je huis verspreidt. Buiten is het koud en guur, maar jouw huis wordt omgetoverd tot een gezellig, warm thuis, waar iedereen welkom is voor koffie met gebak! Dat zou je elke dag wel willen toch? Maar ja, dan vliegen de pondjes er wel aan. Ben jij om die reden op zoek naar een gezondere versie? Als je het vergelijkt met andere soorten gebak, is appeltaart misschien wel de meest gezonde soort. Appels en rozijnen zijn echt niet slecht. Toch kan je het nóg beter maker. Gezonde appeltaart maak je door witte bloem te vervangen door volkorenmeel en door de geraffineerde suiker achterwege te laten. Je kunt dat vervangen door een gezondere zoetmaker, zoals agavesiroop of rauwe honing van goede kwaliteit. Zo krijg je een appeltaart die gezond is en kun je zonder schuldgevoel genieten!

Appeltaart zonder suiker

Zelf gebakken producten zijn vaak al beter dan de producten die je in de winkel koopt. Je weet dan zeker dat er geen rare chemicaliën en grote hoeveelheden suiker in zitten. Wanneer je regelmatig zelf bakt, ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar alternatieve recepten die nóg gezonder en lekkerder zijn. Je kunt natuurlijk zelf al wat gaan experimenteren met het verminderen van suiker en het gebruik van suikervervangers. Synthetische suikervervangers zijn echter ook niet zo gezond en over de effecten van regelmatig gebruik op de langere termijn weet men nog niet zoveel. Waarschijnlijk is het dan ook verstandiger om deze vervangers niet te vaak te gebruiken. Het is beter om jezelf aan te wennen om in het geheel minder zoet te eten (en drinken!). Je kunt dit langzaam afbouwen en na 28 dagen ben je aan de nieuwe smaak gewend. Als je eenmaal gewend bent aan minder zoet, kun je ook je taart een stuk minder zoet maken. Door te kiezen voor zoete appelsoorten en in plaats van geraffineerde suiker agavesiroop of honing te gebruiken, kun je best een appeltaart zonder suiker maken die tóch super lekker is. Tip: krijg je echte zoetekauwen op bezoek? Serveer jouw gezonde appeltaart dan gewoon met een lekkere, zoete saus, zoals vanillesaus.

Appeltaart zonder suiker

Gezonde appeltaart maken

Wil je zelf een gezonde appeltaart maken, dan kun je dus een beetje gaan experimenteren in de keuken en wat online onderzoek doen. Een alternatief voor geraffineerde suiker is palmsuiker. Dit is minder bewerkt dan gewone kristalsuiker en bevat daardoor meer voedingsstoffen en heeft waarschijnlijk een lagere glycemische index (het wordt dus langzamer afgebroken en veroorzaakt daarmee minder pieken in de bloedsuiker). Een andere manier om je gebak zoeter te maken, is door zoete bananen of dadels te gebruiken. Vooral dadels kun je heel goed verwerken in appeltaart; doe ze door de vulling om deze zoeter te maken of vervang de suiker in het deeg door een gelijke hoeveelheid (grammen) aan dadelpuree. Daarvoor verwijder je de pitten en week je de dadels vijf minuutjes in warm water. Maal ze vervolgens fijn met een keukenmachine of het bakje van de staafmixer. Appelmoes (zonder toegevoegde suikers uiteraard) is ook zo’n wondermiddel. Gebruik ook nu een gelijke hoeveelheid grammen, dus 100 gram suiker vervang je door 100 gram appelmoes. Voor een extra lekkere bite hak je wat hazelnoten en amandelen grof. Rooster ze even aan in een droge, hete koekenpan en doe het door de vulling van je taart. Noten zijn, zoals je weet, erg gezond en deze soorten zijn ook enigszins zoet. Zo maak je jouw gezonde appeltaart zonder suiker nog smaakvoller.

Recept appeltaart zonder suiker

Hieronder geven we je een recept voor suikervrije appeltaart met volkorenmeel.

Voor het deeg:

  • 350 g volkoren meel 
  • 50 g amandelmeel
  • 1 ei
  • 150 g appelmoes 
  • 50 g roomboter (of halvarine)
  • 2 el agavesiroop
  • 1 el bakpoeder
  • 1 stokje vanille
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 1,5 kg zoete appels (geschild en in stukjes gesneden)
  • 50 g rozijnen
  • 75 g dadels (ontpit)
  • 2 el agavesiroop
  • 1 el citroensap
  • 2 tl kaneel
  • 2 el paneermeel

Verwarm de oven op 180 graden. Wel rozijnen en dadels in lauwwarm water. Meng intussen het volkorenmeel met amandelmeel, bakpoeder en zout. Kluts het ei. Maak een kuiltje in het meel en schraap de binnenkant van het vanillestokje erboven uit. Doe de appelmoes, boter, agavesiroop en de helft van het ei erbij en kneed het tot een egaal deeg. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast.

Giet rozijnen en dadels af en snijd de dadels in kleine stukjes. Meng de appel met de rozijnen, dadel, agavesiroop, citroensap en kaneel. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet deze in.

Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap en 1/3 om er repen van te snijden. Leg de lap in de springvorm en strooi er de paneermeel over. Verdeel de vulling erover en leg de repen deeg in ruitpatroon erop. Bestrijk de bovenkant met het overgebleven ei en bak je appeltaart zonder suiker in 60 minuten goudbruin en gaar!

Eet smakelijk!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK