Wil jij van de zolder een slaapkamer maken? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Lees dan hier onze 5 tips voor een zolderslaapkamer.

5 tips voor een slaapkamer op zolder

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Wil je een slaapkamer op zolder maken? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In veel huizen is de zolder nog niet helemaal geschikt om meteen in te richten als comfortabele slaapkamer. Maar gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je zolderkamer om te toveren in een prachtige plek om te slapen.

Houd rekening met het schuine dak

Allereerst is het belangrijk rekening te houden met het schuine dak. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet alle ruimte kunt gebruiken zoals je misschien gewend bent. Denk daarom eerst goed na over de looproute en de plaats van het bed. Over het algemeen is de handigste optie om deze in het midden van de kamer te plaatsen, tegen de rechte wand. Op deze manier zit het schuine dak het minste in de weg.

Slaapkamer op zolder - schuin dak

Maak gebruik van kasten op maat

Vanwege de schuine daken is het vaak niet mogelijk om een losse kast te plaatsen. In plaats daarvan is het veel handiger om op maat gemaakte inbouwkasten te maken, zoals knieschotten. Je kunt de kasten ook iets groter maken, zodat je meer gebruik kunt maken van de hoogte. Met deze kasten maak je optimaal gebruik van de ruimte die je op de zolder hebt.

Slaapkamer op zolder - inbouwkasten

Isoleer je dak voor voldoende warmte

Warmte stijgt naar boven. Helaas is een zolderruimte vaak erg hoog, aangezien deze in een punt eindigt. Dat betekent ook dat het al snel koud is. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat het dak goed geïsoleerd is. Wanneer dit nog niet is gebeurd, kun je de isolatie gelukkig nog vanuit de binnenkant aanbrengen. Een andere optie is een lager plafond plaatsen. Zo kan de warmte niet ontsnappen naar boven én heb je meteen extra opbergruimte!

Gebruik lichte kleuren

Wanneer je een slaapkamer op zolder gaat maken, is het ook van belang goed na te denken over het kleurgebruik. Op zolder kun je het beste lichte kleuren gebruiken, vanwege de schuine wanden. Donkere kleuren zorgen er voor dat de schuine wanden nog meer ‘op je af komen’, terwijl lichte kleuren, zoals wit, grijs of crème, de ruimte juist groter laten ogen. Daarnaast zorgen lichte kleuren ook voor een gevoel van rust, zodat je heerlijk kunt uitrusten in je prachtige zolderslaapkamer.

Slaapkamer op zolder - lichte kleuren

Overweeg een dakkapel

Daglicht in de slaapkamer kun je eigenlijk niet missen. Maar vaak is een zolderruimte alleen voorzien van een dakraam. Het is dan het overwegen waard om een mooi dakkapel te plaatsen. Met een dakkapel creëer je, naast veel natuurlijk licht, ook nog eens extra ruimte waar je kunt staan. Zo maak je nog beter gebruik van de ruimte. Een echte aanrader dus!

Bron afbeeldingen: camber.be (Pinterest), roomed.nl (Pinterest), cuboestudio.info (Pinterest), vtwonen.nl (Pinterest)