5 fouten die iedereen maakt voor het slapen gaan

Geschreven door Yvette
slapen

We hebben er allemaal wel eens last van: ’s nachts de slaap niet kunnen vatten. We woelen, krijgen het te warm, gedachten passeren de revue, en voordat je het weet stap je weer wakker, maar vermoeid uit bed. Het wordt pas echt vervelend wanneer je hier meer dan eens last van hebt. De frustratie groeit en naar bed gaan brengt een negatieve lading met zich mee, want wat als je wéér niet kunt slapen? Laten we eens nader kijken waar de mogelijke oorzaken liggen. Welke fouten maken we zoal voor het slapen gaan? HACO Wonen & Slapen dacht met ons mee.

Fout 1: Televisiekijken uit den boze?

Slaaprituelen zijn voor ieder van ons persoonlijk. Vaak wordt verondersteld dat televisiekijken slecht zou zijn voordat je gaat slapen. Maar hoe zit het dan met mensen die juist tijdens het kijken van een film in slaap vallen? Voor sommige mensen werkt televisiekijken dus juist wel slaapverwekkend. Maar let wel: het hangt er dan eigenlijk vanaf wát je kijkt. We zijn niet snel geneigd in slaap te vallen voor de buis bij het kijken van een talkshow. Deze houden je actief betrokken. Bij films en series ligt dit anders, deze verlangen minder van je en doen soms zelfs je ogen sluiten. Natuurlijk kijk je dan geen thriller of andere spanningverwekkende film.

Fout 2: Na het bezoek naar bed?

Drukke gesprekken met anderen vlak voor het slapen gaan houdt best wel erg wakker. Het kan dan om zowel bezoek gaan, als je eigen partner of een langdurig telefoongesprek. Ga je hierna vrijwel direct naar bed, dan zal de conversatie meestal nog een keer de revue passeren in je gedachten. Of je gaat met een bepaald gevoel naar bed; iets uit het gesprek houdt je nog bezig of zet je aan het denken. Herkenbaar? Zorg dat je loskomt van het gesprek. Dit doe je door niet direct te gaan slapen, maar eerst nog iets luchtigs te lezen of een stukje serie te kijken. Je aandacht moet verlegd worden; het is tijd voor ontspanning.

Fout 3: Huishoudelijkheden niet los kunnen laten

Het is niet slaap bevorderend om laat op de avond constant het gevoel te hebben dat je nog dingen moet doen. Doe je huishoudelijkheden eerder op de avond, zorg dat je de dingen hebt gedaan die je moet doen en zoek dan je ontspanning. Geen was nog even ophangen, de vaatwasser nog uitruimen en andere klusjes om je druk om te maken dus.

Fout 4: Na thuiskomst vrijwel direct naar bed?

Je komt thuis van een etentje, sport of een bijeenkomst en bent van plan binnen een kwartier op bed te liggen; je moet er immers de volgende dag weer vroeg uit. Toch is dit meestal geen goed plan. Neem minimaal een half uur tot drie kwartier de tijd om te acclimatiseren. Zoek geen contact met anderen, maar lees iets luchtigs of kijk op televisie iets luchtigs.

Fout 5: Social media niet los kunnen laten

Zoals inmiddels wel duidelijk is houdt interactie met anderen ons behoorlijk wakker. Dit geldt ook voor social media als Insta, Facebook, Whatsapp en dergelijke. Laat je niet verleiden tot reacties en conversaties. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld na 11 uur ’s avonds niet langer deze apps opent en ergens op reageert. Dit vergt dus een stukje discipline van jezelf en gewenning.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK