4 handige tips voor een eigen moestuin

4 handige tips voor een eigen moestuin

  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Wat is nu lekkerder dan groenten uit eigen tuin? Met een klein moestuintje kun je zelf groenten planten en oogsten, om vervolgens heerlijke gerechten mee te maaken. En het hoeft niet moeilijk te zijn, het kan namelijk overal. Zelfs op het balkon. Wij geven je 4 handige tips mee voor een eigen moestuintje.

1. Zoek een goede plek uit

Net als alle andere planten hebben groenten voldoende licht en warmte nodig om te kunnen groeien. Voordat je een moestuintje aanmaakt, is het belangrijk om een goede plek uit te zoeken, het liefst met zoveel mogelijk zon. Heb je geen goede plek met zon? Je kunt gelukkig je groenten hierop aanpassen. Groentesoorten met veel blad, zoals sla of andijvie, kunnen ook goed groeien in de schaduw.

Goede plek voor moestuin

2. Maak een plant- en oogstschema

Het is natuurlijk niet leuk om maar één soort groente te planten. Maar met meerdere soorten kan het wel eens ingewikkeld worden. Want wanneer moet de één nu geplant worden en wanneer is de ander klaar om geoogst te worden? Dit kan sterk van elkaar verschillen. Een goede tip is daarom om een goed plant- en oogstschema te maken. Hierin houd je bij wanneer je welke groente hebt geplant en wanneer je deze ook weer kunt oogsten. Vergeet niet bordjes bij je groenten neer te zetten, zodat je later nog weet waar welke groente staat!

Zaai- en oogstkalender moestuin

3. Plant je groenten in een pot

Heb je een balkon? Of heb je gewoon niet zoveel ruimte voor een moestuin in de volle grond? Veel groenten doen het gelukkig ook heel goed in een pot of bak. Zo is de vierkante meter tuin een populaire optie, een lage, houten bak van één vierkante meter. Er zijn ook hele handige potten die je gemakkelijk aan de balustrade van het balkon kunt hangen. Groenten die het hierin goed doen zijn bijvoorbeeld boontjes, wortelen of tomaten. Maar ook aardbeien groeien heel goed in potten.

Groenten in pot

4. Teveel groenten? Inmaken voor later!

Het is gelukt, je groente groeit als kool! Maar soms is het zoveel dat je het niet allemaal in één keer op kunt eten. Gelukkig is veel groente lang houdbaar, zolang je het op een koele en droge plek bewaart. Andere groenten kun je gemakkelijk invriezen, zodat je het later kunt gebruiken. Een derde optie is groenten inmaken. Dit werd vroeger ook erg veel gedaan. En wist je dat zuurkool ook ingemaakte kool is? Op deze manier kun je in de winter ook nog genieten van je eigen groenten.

Bron afbeeldingen: pexels.com, bakker.co.uk (Pinterest), pinterest.com